rijbewijs hoe zit dat nou dus bij deze de regels

2016-03-15_144000

Motor

Wil je je motorrijbewijs halen? Dan neem je les bij een rijschool. Je krijgt je rijbewijs als je daarna met succes een theorie-examen én twee praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) doet bij het CBR.

Je hebt een DigiD nodig om een theorie-examen te reserveren. En ook om via Mijn CBR een Eigen verklaring in te vullen. Een DigiD aanvragen is makkelijk en gratis, maar kan vijf dagen duren. Houd daar rekening mee.

Hoe zijn de regels voor het motorrijbewijs?
Als je jonger bent dan 20 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op die leeftijd mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) doen voor het rijbewijs A1.

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, kun je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.

A2 en A rechtstreeks
Je kunt ook rechtstreeks je rijbewijs halen voor A2 en A. Voor A2 moet je dan minimaal 20 jaar zijn, voor A minimaal 24 jaar. Voor beide categorieën moet je dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen.
Zie: leaflet Motorrijbewijs A2 / rijksoverheid.nl

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Leave a Reply